Sposób przygotowania:
Dyniowy drożdżowiec ze śliwkąETAP 1
CIASTO : Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 5 łyżek mąki. Tak przygotowane składniki rozczynu pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości dyniowego puree.
ETAP 2
Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie wyrabiania dodajemy do niego rozpuszczone masło. Gdy ciasto odchodzi od dłoni jest gotowe. Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut do podwojenia swojej objętości.
W trakcie jak ciasto wyrasta przygotowujemy owoce i kruszonkę
ETAP 3
KRUSZONKA: OWOCE: Umyte i osuszone owoce przekrawamy i usuwamy w nich pestki.
KRUSZONKA: Mąkę, cukier oraz masło umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach do uzyskania kruszonki. Na koniec dodajemy do niej cynamon i ponownie rozkruszamy.
ETAP 4
Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną wykładamy wyrośnięte dyniowe ciasto. Ciasto wałkujemy lub spłaszczamy dłońmi, jednocześnie nadając mu kształt prostokąta. Uformowane smarujemy roztrzepanym jajkiem.
ETAP 5
Na ciasto wykładamy śliwki. Układamy je w rzędach, skórką do dołu. Wierzch ciasta obficie posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 15 minut w piekarniku ustawionym na 30 °C. Po tym czasie, gdy zaczyna rosnąć zwiększamy temperaturę na 180°C.
W tej temperaturze pieczemy drożdżowca do zrumienienia około 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy, studzimy i podajemy.
zbysiowa
gusia1000