jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowy drożdżowiec ze śliwką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W przepisie napisałam, że ciasto studzimy i podajemy. Jak tu jednak wytrzymać, gdy zapach ciasta, w tym cynamonowej kruszonki unosi się po całym domu? Tak więc, jego część znika jeszcze letnia. Polecam do szklanki mleka.

Dyniowy drożdżowiec ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowy drożdżowiec ze śliwką

CIASTO:

DODATKOWO

CYNAMONOWA KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Dyniowy drożdżowiec ze śliwką

ETAP 1

Dyniowy drożdżowiec ze śliwką
do rozczynu dodajemy składniki ciasta

CIASTO : Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 5 łyżek mąki. Tak przygotowane składniki rozczynu pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut.

Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości dyniowego puree.

ETAP 2

Dyniowy drożdżowiec ze śliwką
ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie wyrabiania dodajemy do niego rozpuszczone masło. Gdy ciasto odchodzi od dłoni jest gotowe. Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut do podwojenia swojej objętości.
W trakcie jak ciasto wyrasta przygotowujemy owoce i kruszonkę

ETAP 3

Dyniowy drożdżowiec ze śliwką
kruszonkę łączymy z cynamonem

KRUSZONKA: OWOCE: Umyte i osuszone owoce przekrawamy i usuwamy w nich pestki.

KRUSZONKA: Mąkę, cukier oraz masło umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach do uzyskania kruszonki. Na koniec dodajemy do niej cynamon i ponownie rozkruszamy.

ETAP 4

Dyniowy drożdżowiec ze śliwką
jajkiem smarujemy uformowane ciasto

Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną wykładamy wyrośnięte dyniowe ciasto. Ciasto wałkujemy lub spłaszczamy dłońmi, jednocześnie nadając mu kształt prostokąta. Uformowane smarujemy roztrzepanym jajkiem.

ETAP 5

Dyniowy drożdżowiec ze śliwką
na ciasto wykładamy owoce i kruszonkę

Na ciasto wykładamy śliwki. Układamy je w rzędach, skórką do dołu. Wierzch ciasta obficie posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 15 minut w piekarniku ustawionym na 30 °C. Po tym czasie, gdy zaczyna rosnąć zwiększamy temperaturę na 180°C.

W tej temperaturze pieczemy drożdżowca do zrumienienia około 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy, studzimy i podajemy.