slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Domowy majonez

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam po przepis na domowy majonez. Jest dużo lepszy niż taki ze sklepu i tańszy. Majonez naprawdę szybko i prosto się przygotowuje a w lodówce może stać ok. 1 tygodnia. Domowy majonez to świetny dodatek do sałatek, jajek czy wędliny. Polecam.

Domowy majonez

Składniki:

Domowy majonez

 

  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 szkl oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • sól

Sposób przygotowania:

Domowy majonez
Do wysokiego naczynia wbijamy żółtko, dodajemy musztardę i miksujemy przez chwilę.

Następnie wlewamy olej rzepakowy cienkim strumieniem i cały czas miksujemy.

W szklance mieszamy ze sobą ocet jabłkowy, cukier i gorącą wodę (aż cukier się rozpuści).

Wlewamy do majonezu i przez chwilę miksujemy.

Na koniec majonez doprawiamy do smaku odrobiną soli.

Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.

Smacznego.