Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Majonez czosnkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Majonez. Najlepszy jest ten domowy. Mój ulubiony to ten z dodatkiem czosnku, który rewelacyjnie pasuje do pieczonych mięs - polecam.

Majonez czosnkowy

Składniki:

Majonez czosnkowy

 

  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 100 ml oleju
  • Sól, pieprz,
  • Szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Majonez czosnkowy
Jajko sparzamy wrzątkiem, oddzielamy białko od żółtka. Do miseczki ( musi mieć średnicę niewiele większą nić średnica blendera ) wbijamy żółtko, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i oliwę. Miksujemy ( blenderem Tefal ze specjalną końcówką wystarczy 10 sekund ) całość na najwyższych obrotach około 40 sekund. Majonez po tym czasie powinien być gotowy.