Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym
Kurczaka po porcjować ( korpus zostawić do zupy), a pozostałe porcje pokroić na małe kawałki. Mięso przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę magi, łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, łyżkę jarzynki oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, wymieszać i odstawić na minimum godzinę. Zamarynowane mięso obtoczyć w mące, strząsnąć nadmiar mąki i obsmażyć na złoty kolor na minimalnej ilości oleju.
Obsmażone mięso przełożyć do garnka w którym będziemy je dusić, dolać 1 szklankę ciepłej wody, dosypać łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki soli, przykryć i dusić na małym ogniu około 35-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Papryki kolorowe pokroić w większą kostkę, papryczkę drobno posiekać, a cebulę pokroić w piórka i dodać do mięsa na około 10-15 minut przed końcem duszenia, papryka ma być miękka, ale nie rozgotowana. Na koniec do powstałego sosu dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę, doprowadzamy do zagotowania i ewentualnie doprawiamy, gotować jeszcze kilka minut, przed podaniem wierzch posypać zielona pietruszką.
Obsmażone mięso przełożyć do garnka w którym będziemy je dusić, dolać 1 szklankę ciepłej wody, dosypać łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki soli, przykryć i dusić na małym ogniu około 35-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Papryki kolorowe pokroić w większą kostkę, papryczkę drobno posiekać, a cebulę pokroić w piórka i dodać do mięsa na około 10-15 minut przed końcem duszenia, papryka ma być miękka, ale nie rozgotowana. Na koniec do powstałego sosu dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę, doprowadzamy do zagotowania i ewentualnie doprawiamy, gotować jeszcze kilka minut, przed podaniem wierzch posypać zielona pietruszką.
SylaUla