Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1014]

Domowy majonez

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy majonez jest pyszny, choć mniej trwały od sklepowego - wiadomo, brak konserwantów. Ekonomicznie również bardziej opłaca się zrobienie własnego. Jednakże w tym przypadku najważniejszy jest smak!

Domowy majonez

Składniki:

Domowy majonez

 

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka musztardy (czubata)
  • 1-2 łyżki octu
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 litra oleju

Sposób przygotowania:

Domowy majonez
W dość wysokim naczyniu (np. dzbanku) należy umieścić żółtko, łyżkę musztardy oraz odrobinę soli i cukru.

Całość miksować na największych obrotach miksera i w między czasie powolutku wlewać olej.

Na końcu wymieszać ocet i opcjonalnie gotowy majonez doprawić..

(Ewentualnie doprawić.)

Jeśli majonez będzie za gęsty - należy dolać wody/mleka (będzie bardziej kremowy).

Tagi:

sosy