ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 443]

Pulpety w szpinakowym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, delikatne, aromatyczne w szpinakowym sosie pulpety z drobiu, są idealne na lekkostrawną dietę.

Pulpety w szpinakowym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpety w szpinakowym sosie

 

  • woda na wywar 2 litry,
  • mielone z drobiu 70 dag,
  • przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania,
  • jajka 2 sztuki,
  • bułka tarta 3/4 szklanki,
  • kasza manna 2 łyżki,

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w szpinakowym sosie
Mielone dokładnie wyrobić ręką z jajkami, bułką tartą, kaszą manną, przyprawą do mięsa mielonego.

Formować małe okrągłe pulpety, obtaczać w mące i kłaść na wrzącą wodę, gotować po wypłynięciu z 10 minut na mniejszym ogniu bez przykrycia, ugotowane wyjąć na talerz.

Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulkę z czosnkiem, dodać listki szpinaku, kostkę rosołową i podsmażać z 4 minuty, blenderem zmiksować.

Do szpinaku wlać 3 szklanki wywaru, zagotować, w 1 szklance wywaru wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zgęstnienia, do smaku przyprawić solą, pieprzem.
Pulpety w szpinakowym sosie
Można przygotować z mrożonego szpinaku i nie trzeba miksować blenderem.
Pulpety w szpinakowym sosie
Najlepiej smakuje mięso drobiowe w takim sosie.