madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Domowy makaron jajeczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierwszy makaron własnoręcznie zrobiony do rosołu, mój m. powiedział ze dobry tylko dlaczego tak mało :) radzę robić przynajmniej z podwójnej porcji .

Domowy makaron jajeczny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy makaron jajeczny

 

Sposób przygotowania:

Domowy makaron jajeczny
Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, następnie robimy dołek, wbijamy jajko i wlewamy wodę z solą. Wyrabiamy jednolite i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy i lekko przesuszamy. Możemy zwinąć w rulon i pokroić na paski lub tak jak ja przy użyciu maszynki . Wrzucamy niewielkie porcje ciasta do maszynki i gdy zaczną wychodzić cienkie nitki posypujemy mąka aby się nie posklejały. Gotujemy w osolonej wodzie.
Domowy makaron jajeczny
Wszystkie składniki zagniatamy w jednolite i elastyczne ciasto
Domowy makaron jajeczny
Niewielkie porcje ciasta wrzucamy do maszynki z nasadką do makaronu
Domowy makaron jajeczny
Powstały makaron przesypujemy mąka aby się nie posklejał

Tagi:

jajko jajka