Karolaa

Karolaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Domowy makaron jajeczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny domowy makaron. Idealny do sosów, rosołu, bądź innych zup. Prosty w wykonaniu, ale czasochłonny jeśli nie posiadamy maszynki.

Domowy makaron jajeczny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy makaron jajeczny

 

Sposób przygotowania:

Domowy makaron jajeczny
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, oliwę oraz jajka. Wszystko wyrabiamy rękoma przez 10 minut aby uzyskać gładką masę. Ciasto powinno być twarde. Zawijamy je w folie spożywczą i odkładamy na 30 minut (nie wkładamy do lodówki). Jeśli mamy maszynkę. Robimy makaron za jej pomocą. A jeżeli nie to dzielimy ciasto na 5 części, każdą wałkujemy na bardzo cienki placek, ok 1mm. Nie podsypujemy ciasta mąką, a jedynie obracamy je podczas wałkowania. I tniemy na cienkie wstążki. Układamy na lnianej ściereczce na ok pół godziny żeby wysechł. Można popruszyć mąką aby się nie skleił i wkładamy go do miski. Wstawiamy wodę, gdy zacznie wrzeć solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy zależnie od grubości 5-10 minut. Najlepiej spróbować czy jest wystarczająco miękki.
Domowy makaron jajeczny
Mąkę, jajka, sól oraz oliwę z oliwek mieszamy razem
Domowy makaron jajeczny
Gotowy makaron wystarczy ugotować i można podawać z ulubionym sosem bądź zupą.

Tagi:

jajko jajka