Sposób przygotowania:
Domowy makaron jajeczny
Jajka ogrzać do temperatury pokojowej i wybić do miski. Rozstrzepać widelcem lub mikserem w celu rozluźnienia zwartej struktury białka.
W osobnej dużej misce albo tradycyjnie na stolnicę wysypać mąkę, pośrodku zrobić duży dołek i wlać masę jajeczną.
Wstępnie zbierać z brzegów do środka po trochę mąki i mieszać z jajkami. Kiedy ciasto przestaje być luźne zarobić ręką. Dobrze wyrobić na blacie, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
Po schłodzeniu wałkować możliwie cienkie placki podsypując mąką, rozłożyć na suchych ściereczkach i pozostawić do lekkiego przeschnięcia - w połowie suszenia odwrócić spodem do góry.
Przeschnięte placki pokroić na dowolną szerokość ostrym nożem, dekoracyjnym radełkiem albo maszynką do makaronu.
Pokrojony makaron oprószyć mąką i ułożyć na suchych ściereczkach do wyschnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
W osobnej dużej misce albo tradycyjnie na stolnicę wysypać mąkę, pośrodku zrobić duży dołek i wlać masę jajeczną.
Wstępnie zbierać z brzegów do środka po trochę mąki i mieszać z jajkami. Kiedy ciasto przestaje być luźne zarobić ręką. Dobrze wyrobić na blacie, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
Po schłodzeniu wałkować możliwie cienkie placki podsypując mąką, rozłożyć na suchych ściereczkach i pozostawić do lekkiego przeschnięcia - w połowie suszenia odwrócić spodem do góry.
Przeschnięte placki pokroić na dowolną szerokość ostrym nożem, dekoracyjnym radełkiem albo maszynką do makaronu.
Pokrojony makaron oprószyć mąką i ułożyć na suchych ściereczkach do wyschnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.