grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Penne z pesto z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaron z pesto z cukinii z dodatkiem orzeszków pinii i filecików anchois. Idealna propozycja na obiad w 20 minut.

Penne z pesto z cukinii

Składniki:

Penne z pesto z cukinii

Na 4 porcje

 

  • makaron

Sposób przygotowania:

Penne z pesto z cukinii

Przygotowanie pesto z cukinii

Penne z pesto z cukinii
Jeżeli ktoś lubi rzadkie pesto, podczas blendowania możemy dolać kilka łyżek oliwy.

Na rozgrzanej patelni z 3-4 łyżkami oleju podsmażamy wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy cukinię pokrojoną w talarki lub pół talarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 10 min.

Blendujemy cukinię z filecikami anchois i orzeszkami pinii do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.

Przygotowanie pesto z cukinii

Penne z pesto z cukinii
Makaron obsypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

W garnku z dużą ilością osolonej wody gotujemy makaron al dente.

Ugotowany makaron łączymy z przygotowanym pesto z cukinii.