rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Kaczka w pomarańczach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kaczka dzięki długiemu marynowaniu, a następnie pieczeniu w folii jest zdecydowanie bardziej krucha i smaczna. Dodatek pomarańczy daje mięsku ciekawego posmaku- i choć mój M. nie lubi połączenia mięs z owocami, to był bardzo zadowolony,

Kaczka w pomarańczach

Składniki:

Kaczka w pomarańczach

 

Sposób przygotowania:

Kaczka w pomarańczach
Jeśli mamy kaczkę mrożoną- najpierw porządnie ją rozmrażamy, przekładamy do rękawa do pieczenia, nacieramy przygotowaną mieszanką z oleju, przypraw i ziół.

Cebulę kroimy na mniejsze cząstki, czosnek lekko zgniatamy i wypełniamy tym środek kaczki. Bulion mieszamy z sokiem z jednej pomarańczy, wlewamy do środka.

Usuwamy gniazda nasienne z jabłek, drugą pomarańczę kroimy w plastry i również przekładamy do rękawa. Dodajemy tymianek. Związujemy mocno i pozostawiamy w zimnie na min 4 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180st C, do ciepłego wkładamy przygotowaną uprzednio kaczkę, i pieczemy przez godzinę.

Po upływie tego czasu worek rozcinamy, smarujemy kaczkę miodem i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut, do zrumienienia. W trakcie podpiekania podlewamy wytworzonym sosem.

Podajemy na ciepło z ziemniaczkami i surówką.