Sposób przygotowania:
Kaczka w pomarańczach
Jeśli mamy kaczkę mrożoną- najpierw porządnie ją rozmrażamy, przekładamy do rękawa do pieczenia, nacieramy przygotowaną mieszanką z oleju, przypraw i ziół.
Cebulę kroimy na mniejsze cząstki, czosnek lekko zgniatamy i wypełniamy tym środek kaczki. Bulion mieszamy z sokiem z jednej pomarańczy, wlewamy do środka.
Usuwamy gniazda nasienne z jabłek, drugą pomarańczę kroimy w plastry i również przekładamy do rękawa. Dodajemy tymianek. Związujemy mocno i pozostawiamy w zimnie na min 4 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180st C, do ciepłego wkładamy przygotowaną uprzednio kaczkę, i pieczemy przez godzinę.
Po upływie tego czasu worek rozcinamy, smarujemy kaczkę miodem i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut, do zrumienienia. W trakcie podpiekania podlewamy wytworzonym sosem.
Podajemy na ciepło z ziemniaczkami i surówką.
Cebulę kroimy na mniejsze cząstki, czosnek lekko zgniatamy i wypełniamy tym środek kaczki. Bulion mieszamy z sokiem z jednej pomarańczy, wlewamy do środka.
Usuwamy gniazda nasienne z jabłek, drugą pomarańczę kroimy w plastry i również przekładamy do rękawa. Dodajemy tymianek. Związujemy mocno i pozostawiamy w zimnie na min 4 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180st C, do ciepłego wkładamy przygotowaną uprzednio kaczkę, i pieczemy przez godzinę.
Po upływie tego czasu worek rozcinamy, smarujemy kaczkę miodem i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut, do zrumienienia. W trakcie podpiekania podlewamy wytworzonym sosem.
Podajemy na ciepło z ziemniaczkami i surówką.
skuter5