Sposób przygotowania:
Domowy olej czosnkowy na 2 sposoby
Sposób 1:
Posiekany czosnek należy przełożyć do butelki z olejem.
Butelkę szczelnie zakręcić i odstawić na 2-3 dni, a najlepiej na 1-2 tygodnie.
(Po upłynięciu tego czasu olej można przecedzić.)
Olej powinien być przechowywany w lodówce.
Sposób 2:
Olej oraz posiekany czosnkiem należy umieścić w garnuszku.
Całość podgrzewać na niewielkim ogniu - aż pojawią się malutkie bąbelki.
(Oleju nie można doprowadzić do wrzenia.)
Po ostygnięciu olej przelać do butelki (można uprzednio go przecedzić) i przechowywać w lodówce.
Nadaje się do stosowania.
Posiekany czosnek należy przełożyć do butelki z olejem.
Butelkę szczelnie zakręcić i odstawić na 2-3 dni, a najlepiej na 1-2 tygodnie.
(Po upłynięciu tego czasu olej można przecedzić.)
Olej powinien być przechowywany w lodówce.
Sposób 2:
Olej oraz posiekany czosnkiem należy umieścić w garnuszku.
Całość podgrzewać na niewielkim ogniu - aż pojawią się malutkie bąbelki.
(Oleju nie można doprowadzić do wrzenia.)
Po ostygnięciu olej przelać do butelki (można uprzednio go przecedzić) i przechowywać w lodówce.
Nadaje się do stosowania.
SylaUla
gusia1000