Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 925]

Domowy olej czosnkowy na 2 sposoby

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To bardzo prosty sposób na aromatyczny i bardzo przydatny olej. Co prawda sklepy posiadają szeroki asortyment olejów smakowych, ale ten domowy jest tańszy i można przygotować go według własnych upodobań.

Domowy olej czosnkowy na 2 sposoby

Składniki:

Domowy olej czosnkowy na 2 sposoby

 

Opcjonalnie:

  • 1 listek laurowy

Sposób przygotowania:

Domowy olej czosnkowy na 2 sposoby
Sposób 1:

Posiekany czosnek należy przełożyć do butelki z olejem.

Butelkę szczelnie zakręcić i odstawić na 2-3 dni, a najlepiej na 1-2 tygodnie.

(Po upłynięciu tego czasu olej można przecedzić.)

Olej powinien być przechowywany w lodówce.



Sposób 2:

Olej oraz posiekany czosnkiem należy umieścić w garnuszku.

Całość podgrzewać na niewielkim ogniu - aż pojawią się malutkie bąbelki.

(Oleju nie można doprowadzić do wrzenia.)

Po ostygnięciu olej przelać do butelki (można uprzednio go przecedzić) i przechowywać w lodówce.

Nadaje się do stosowania.

Tagi:

przetwory olej