patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 678]

Śledzie w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne śledzie w oleju z ogórkiem kiszonym i cebulką. Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Smacznego. Idealne na święta.

Śledzie w oleju Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzie w oleju

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w oleju
Śledzie typu matjasy wyjmuję z pudełka. Kroję w grubsze paski. Zalewam zimną wodą i pozostawiam pod przykryciem najlepiej w lodówce na ok 2 godziny.

Po tym czasie odcedzam z wody. Ogórki kiszone kroję w kostkę.

Cebulę obieram i kroję w kostkę. W słoiku układam warstwę śledzi, posypuję cebulką i ogórkami, pieprzę dodaję liść laurowy i ziele angielskie zalewam olejem. I tak aż do wytracenia składników.

Śledzie zakręcam i pozostawiam pod przykryciem w lodówce na min 1 dzień.
Śledzie w oleju
Na dno słoika kładziemy warstwę śledzi.
Śledzie w oleju
Następnie na śledzie kładę ogórki kiszone. Doprawiam.
Śledzie w oleju
Dodaję cebulkę drobno posiekaną oraz zalewam olejem rzepakowym.