Sposób przygotowania:
Śledzie w oleju
Śledzie typu matjasy wyjmuję z pudełka. Kroję w grubsze paski. Zalewam zimną wodą i pozostawiam pod przykryciem najlepiej w lodówce na ok 2 godziny.
Po tym czasie odcedzam z wody. Ogórki kiszone kroję w kostkę.
Cebulę obieram i kroję w kostkę. W słoiku układam warstwę śledzi, posypuję cebulką i ogórkami, pieprzę dodaję liść laurowy i ziele angielskie zalewam olejem. I tak aż do wytracenia składników.
Śledzie zakręcam i pozostawiam pod przykryciem w lodówce na min 1 dzień.
Po tym czasie odcedzam z wody. Ogórki kiszone kroję w kostkę.
Cebulę obieram i kroję w kostkę. W słoiku układam warstwę śledzi, posypuję cebulką i ogórkami, pieprzę dodaję liść laurowy i ziele angielskie zalewam olejem. I tak aż do wytracenia składników.
Śledzie zakręcam i pozostawiam pod przykryciem w lodówce na min 1 dzień.