kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Domowy smalczyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy smalec - kiedyś robiony bardzo często , teraz trochę zapomniany.Doskonały z domowym chlebkiem i kiszonym ogórkiem.

Domowy smalczyk Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy smalczyk

 

  • 20 dag. chudego boczku
  • 1 średnia cebula
  • sól-do smaku
  • pieprz ziołowy- do smaku
  • suszony czosnek -do smaku
  • 4 -5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Domowy smalczyk
Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie kroimy w drobną kostkę.

Cebulę obieramy z łusek, kroimy w drobną kosteczkę.

Do małego garnka wkładamy pokrojony boczek i stawiamy garnek na gaz. Wytapiamy tłuszcz z boczku, dolewamy olej. Gdy uzyskamy odpowiedni stan wysmażenia, dodajemy cebulę i przyprawy. Mieszamy.

Gotowy smalec zaraz przelewamy do miseczki.
Domowy smalczyk
boczek kroimy na desce w drobną kosteczkę
Domowy smalczyk
cebulę również kroimy w drobną kosteczkę
Domowy smalczyk
boczek przekładamy do garnka i wytapiamy smalec