kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Domowy smalczyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy smalec - kiedyś robiony bardzo często , teraz trochę zapomniany. Najlepiej smakuje na domowym chlebku. Polecam.

Domowy smalczyk Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy smalczyk

 

  • 20 dag chudego boczku
  • 1 średnia cebula
  • sól-do smaku
  • pieprz ziołowy- do smaku
  • suszony czosnek -do smaku
  • 4 -5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Domowy smalczyk
Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy z łusek, kroimy w kosteczkę.
Do garnka wkładamy pokrojony boczek i wlewamy olej, stawiamy garnek na gaz. Wytapiamy smalec. Gdy uzyskamy odpowiedni stan wysmażenia, dodajemy cebulę i przyprawy. Smażymy przez kilka minut, mieszamy.
Gotowy smalec zaraz przelewamy do miseczki.
Domowy smalczyk
Boczek kroimy na desce w niedużą kosteczkę.
Domowy smalczyk
Cebulę również kroimy w drobną kosteczkę.
Domowy smalczyk
Boczek przekładamy do garnka i wytapiamy smalec.