VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Błyskawiczne kruche ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo szybkie w przygotowaniu małe co nieco dla niespodziewanych gości. Dosłownie kilka minut i cieszymy się ich smakiem. Możemy zrobić z nich różne kształty jak i połączyć ze sobą np. słodkim kremem orzechowym.

Błyskawiczne kruche ciasteczka

Składniki:

Błyskawiczne kruche ciasteczka

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 110 g masła lub margaryny
  • 120 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Błyskawiczne kruche ciasteczka
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i wbijamy jajka. Na końcu dosypujemy cukier. Całość dość szybko zagniatamy na gładkie jednolite ciasto.

Gotowa masę rozwałkowujemy na duży placek o grubości około 0,5 mm. Wycinamy dowolne kształty, u mnie były to serca.

Wierzch ciastek możemy rozwałkować dekoracyjnym wałkiem. Gotowe ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 170-180*C przez 8-9 minut. Po upieczeniu możemy je połączyć dowolnym kremem np. kajmakiem lub orzechowym.