SUPERPRZEPIS

Paprykarz z tuńczyka

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Paprykarz z tuńczyka Więcej zdjęć (5)

Odkąd nauczyłam się przygotowywać domowy paprykarz jadam go bardzo często, a szczególnie w piątki. Jest to smak mojego dzieciństwa. Ciesze się, że smakuje całej mojej rodzinie.

Składniki:

Paprykarz z tuńczyka

 

  • 2 puszki tuńczyka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 50g ryżu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Paprykarz z tuńczyka
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy marchewkę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż marchewka zmięknie (około 10 minut). Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy, mieszamy. Do całości dodajemy odsączonego tuńczyka, należy go wcześniej rozdrobnić widelcem, i mieszamy dokładnie, chwilkę razem gotujemy. Na patelnie wsypujemy ryż, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, doprawiamy do smaku. Paprykarz najlepiej smakuje na zimno, mocno schłodzony dnia następnego. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Do przygotowania potrawy można wykorzystać ryż, który pozostał nam z obiadu. 2) Do dania można dodać więcej wody, jeśli całość wyda nam się za sucha. 3) Można użyć tuńczyka w oleju lub sosie własnym,
Paprykarz z tuńczyka
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podmsżamy.
Paprykarz z tuńczyka
Na patelni szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy marchewkę
Paprykarz z tuńczyka
Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy, mieszamy.
Paprykarz z tuńczyka
Do całości dodajemy odsączonego tuńczyka, należy go wcześniej rozdrobnić widelcem

Tagi:

ryż papryka