Sposób przygotowania:
Domowy pasztecik
W garnku zagotować sporą ilość wody i kiedy się zagotuje włożyć pokrojone w kostkę mięso i słoninę gotować około 20 minut po tym czasie wyjąć na sitko i wystudzić, a do garnka z wrzątkiem włożyć wątróbkę i tylko ją sparzyć, odsączyć wszystkie mięso i po wystudzeniu skręcić na najdrobniejszych oczkach. Do skręconego mięsa dodać przyprawy i dolewając wodę z gotowania mięsa wszystko dokładnie zmiksować ( masa ma być luźna) do przygotowanej masy mięsnej wsypać kaszkę i dokładnie wymieszać. Słoiki wyparzyć i napełnić masą mięsną, następnie dokładnie zakręcić, ustawić w garnku i napełnić go wodą, ale tak, aby pokrywka słoików była na wierzchu. Gotować 60 minut na minimalnym gazie od momentu zagotowania, po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.
kołczu