misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne paszteciki z aromatycznym nadzieniem. Są tak pyszne, że znikają szybciej niż stygnie masa do ich nadzienia.

Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego

 

  • 2 ciasta francuskie każde o wadze 275 g
  • 500 g karkówki lub mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • 250ml wody
  • 1 łyżka mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego
Karkówkę mielimy, a następnie przesmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy. Po chwili wlewamy pół szklanki wody i co jakiś czas mieszamy, aż woda odparuje. Gdy to nastąpi w pozostałej wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy ją do mięsa. Cały czas mieszamy, aż masa bardzo zgęstnieje. Tak przygotowaną masę schładzamy.



Jedno ciasto francuskie rozwijamy. Z masy mięsnej robimy kulki i układamy na cieście w równych odległościach, zachowując około 2 cm odstępy między kulkami. Następnie rozwijamy drugie ciasto i ostrożnie nakładamy je na kulki po czym delikatnie dłońmi dociskamy jedno ciasto do drugiego, by się połączyły. następnie ostrym nożem tniemy ciasto na kwadraty. Brzegi każdego pasztecika dociskamy do siebie. Można użyć do tego np. widelca.



Gotowe paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i za pomocą pędzla smarujemy każdy kwadracik rozmąconym jajkiem z mlekiem. Paszteciki pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego
Do przesmażonego mięsa dodajemy przyprawy oraz przecier pomidorowy
Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego
Masę mięsną po przesmażeniu i zagęszczeniu odstawiamy do ostudzenia
Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego
Na rozwinięte ciasto francuskie w równych odstępach układamy kulki zrobione z masy mięsnej
Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego
Brzegi ciasta francuskiego dociskamy do siebie np za pomocą widelca a wierzch każdego smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem