Sposób przygotowania:
Paszteciki na jeden kęs
Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości - w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, studzimy, odsączamy i kroimy drobno nożem. Pieczarki obieramy i drobniutko kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek tłuszczu, dodajemy cebule i niepełną łyżeczkę cukru, podsmażamy przez minute, dodajemy pieczarki, sól, pieprz, mieszamy. Dodajemy czosnek i wszystko razem smażymy aż cebula będzie miękka. Dodajemy kapustę, przyprawy - farsz musi być pikantny i wyraźny w smaku. Chwilkę podsmażamy. Po wystudzeniu dodajemy jajo i bułkę tarta, mieszamy. farsz rozdrabniamy (mielimy) blenderem. Ciasto: Make przesiać z cukrem i sola. Miękkie masło pokroić w kostkę, razem z dwoma żółtkami i śmietaną dodać do maki, wyrobić ciasto ręką. W razie potrzeby dodać więcej jogurtu i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto rozwałkujemy na posypanej maka stolnicy, na grubość 0,5cm. Odcinamy nierówne końce i kroimy ciasto na prostokąty, można zrobić ukośne prostokąty i ciąć wtedy na ukośne paszteciki. W środek każdego prostokąta wkładamy farsz (zdjęcia na forum pod przepisem). Rolujemy ciasto, zlepiając je pod spodem. Powstałą roladę tniemy na małe części, 2-centymetrowe paszteciki. Białka mieszamy widelcem. Paszteciki ukladamy na papierze do pieczenia, smarujemy górę białkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia, przez około 25 minut w 180-190 stopniach, w zależności od piekarnika. Podajemy na zimno lub na ciepło z czerwonym barszczykiem.
mania
luna
jaNina
Lady Marmolada
bernika