Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Paszteciki w różnych odsłonach

Paszteciki na jeden kęs

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Polecamy dzisiaj paszteciki kapuściane z nadzieniem pieczarkowym - na jeden kęs

Paszteciki na jeden kęs

Składniki:

Paszteciki na jeden kęs

 

  • Ciasto:
  • maka pszenna - 500g,
  • masło - 150g,
  • jogurt naturalny lub śmietana - 4 łyżki (lub więcej, aby ciasto nie było za suche),
  • jaja - 2, żółtka do ciasta i białka do posmarowania,
  • sól - 1 łyżeczka,
  • cukier - 1 łyżeczka,
  • ziarna sezamu - do posypania
  • maka do posypania stolnicy;
  • papier do pieczenia,
  • Farsz:
  • pieczarki - 350g,
  • kapusta kiszona - 300g po odsączeniu,
  • cebula - 1 duża sztuka,
  • czosnek - 2 małe ząbki,
  • bułka tarta - 1 czubata łyżka,
  • jajko - 1 małe,
  • sól, pieprz mielony naturalny, pieprz ziołowy,
  • cukier,
  • maggie, sos sojowy, kolendra mielona, vegeta,
  • tłuszcz do smażenia, np olej - u mnie tłuszcz ze swojskiej kaczki.

Sposób przygotowania:

Paszteciki na jeden kęs
Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości - w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, studzimy, odsączamy i kroimy drobno nożem. Pieczarki obieramy i drobniutko kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek tłuszczu, dodajemy cebule i niepełną łyżeczkę cukru, podsmażamy przez minute, dodajemy pieczarki, sól, pieprz, mieszamy. Dodajemy czosnek i wszystko razem smażymy aż cebula będzie miękka. Dodajemy kapustę, przyprawy - farsz musi być pikantny i wyraźny w smaku. Chwilkę podsmażamy. Po wystudzeniu dodajemy jajo i bułkę tarta, mieszamy. farsz rozdrabniamy (mielimy) blenderem. Ciasto: Make przesiać z cukrem i sola. Miękkie masło pokroić w kostkę, razem z dwoma żółtkami i śmietaną dodać do maki, wyrobić ciasto ręką. W razie potrzeby dodać więcej jogurtu i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto rozwałkujemy na posypanej maka stolnicy, na grubość 0,5cm. Odcinamy nierówne końce i kroimy ciasto na prostokąty, można zrobić ukośne prostokąty i ciąć wtedy na ukośne paszteciki. W środek każdego prostokąta wkładamy farsz (zdjęcia na forum pod przepisem). Rolujemy ciasto, zlepiając je pod spodem. Powstałą roladę tniemy na małe części, 2-centymetrowe paszteciki. Białka mieszamy widelcem. Paszteciki ukladamy na papierze do pieczenia, smarujemy górę białkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia, przez około 25 minut w 180-190 stopniach, w zależności od piekarnika. Podajemy na zimno lub na ciepło z czerwonym barszczykiem.