Sposób przygotowania:
PasztecikiMąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, jajko, sól i ciepłe mleko, wrabiać ciasto i dodać miękką margarynę. Dalej dokładnie wyrobić ciasto, zrobić z niego kulę. Do wysokiego garnka wlać zimnej wody i wrzucić ciasto. Gdy wypłynie na wierzch, wyjąć na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 cm, pokroić w pasy szerokości 10 cm. Na środku każdego paska ułożyć wałeczek farszu, brzeg ciasta zawinąć w ten sposób, aby spód wystawał na 1 cm. Pokroić ukośnie na kawałki długości 4 cm. Paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać startym serem żółtym. Blachę posmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190-200 stopni C przez 20-30 minut. Farsz: Mięso przepuścić przez maszynkę, cebulkę drobno pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Do zmielonego mięsa dodać cebulkę i pozostałe składniki, doprawić przyprawami.
pusieczek2@wp.pl
sandra200
kamil612
Amberr8
misia53
kamila_kaczusia