iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pikantna wieprzowina z pomiodorami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Powstaje z tego coś w rodzaju gęstej pasty z mięsa którą na ciepło podaje się z plackami tortilli lub jak u mnie z kukurydzianymi naleśnikami.

Pikantna wieprzowina z pomiodorami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pikantna wieprzowina z pomiodorami

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego u mnie z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 pomidorów suszonych na słońcu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 szczypta chili
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantna wieprzowina z pomiodorami

ETAP 1:

Pikantna wieprzowina z pomiodorami
Paseczki nie mogą być zbyt grube i trzeba je cienko pokroić.

Mięso ostrym nożem pociąć cienkie paseczki

ETAP 2:

Pikantna wieprzowina z pomiodorami
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę dodać do mięsa.

Na patelni podgrzać olej i obsmażyć na nim mięso, kiedy mięso zacznie się rumienić dodać do niego pokrojona drobno cebulę i chwilkę razem smażyć.

ETAP 3:

Pikantna wieprzowina z pomiodorami
Całość musi się długo gotować.

Do podsmażonego mięsa dodać 1 szklankę gorącej wody, dosypać paprykę oraz 1/2 łyżeczki soli, przykryć i na małym gazie gotować 1 godzinę. Po upływie godziny mięso jest już miękkie, więc dodać cała puszkę pomidorów razem z sokiem ( bez znaczenia jest czy pomidory są w całości czy pokrojone) , następnie dołożyć suszone pomidory pokrojone w paseczki dosypać chili. Bez przykrywania całość gotować na małym ogniu około 40 minut w tym czasie pomidory się rozgotują, mięso jeszcze bardziej zmięknie i odparuje cały płyn ma nam powstać coś w rodzaju pasty mięsno-pomidorowej na koniec doprawić do smaku szczyptą cukru i pieprzem na pikantnie , ewentualnie dosolić.
Ciepłym mięsem smarujemy kukurydziane naleśniki lub placki tortilli, dokładamy sałatę, paprykę i kukurydzę z puszki po zwinięciu mamy przepyszne danie.