BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Domowy przecier pomidorowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomidory mi bardzo obrodziły. Nie nadążałam ich zjadać więc postanowiłam przygotować domowy przecier pomidorowy.

Domowy przecier pomidorowy Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Domowy przecier pomidorowy

 

  • pomidory około 2,5 - 3 kg, (najlepsze typu lima)
  • sól 1 płaska łyżka,
  • cukier 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Domowy przecier pomidorowy
Pomidory zerwaniu z krzaczka umyć, następnie każdego naciąć na krzyż, tak aby przeciąć skórkę.

Ponacinane pomidory włożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem, pozostawić od 3–5 minut. Następnie pojedynczo wyjmować, obierać ze skórki i kroić na kawałki.

Przełożyć do dużego garnka, wsypać soli i zagotować.

Gotować na małym ogniu około 1- 1,5 godziny, następnie pomidory przetrzeć na sicie nad drugim garnkiem.

Do przetartych pomidorów dodać cukier i ponownie gotować,  aż częściowo woda nam wyparuje, a przecier stanie się gęściejszy w zależności od tego, jak gęsty przecier chcemy uzyskać.

Gorący przecier przekładamy do czystych słoików, słoiczki chwytamy przez ściereczkę i dokładnie zakręcamy a następnie obracamy do góry dnem.
Domowy przecier pomidorowy
Pomidory nacinamy i wkładamy do gorącej wody
Domowy przecier pomidorowy
Po obraniu pomidory kroimy na kawałki i wkładamy do dużego garnka
Domowy przecier pomidorowy
Gotujemy około 1 - 1,5 z dodatkiem niewielkiej ilości soli
Domowy przecier pomidorowy
Następnie pomidory przecieramy przez sito i dalej gotujemy dodając cukier
Domowy przecier pomidorowy
Po ugotowaniu przecier pomidorowy przekładamy do czystych słoików
Domowy przecier pomidorowy
Słoiki łapiemy przez ściereczkę i dokładnie zakręcamy a następnie obracamy do góry dnem