BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Papryka na zimę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj podaję przepis na paprykę konserwową na zimę. Smaczna, krucha o łagodnym słodko kwaśnym smaku papryka zasmakuje każdemu.

Papryka na zimę Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Papryka na zimę

 

Sposób przygotowania:

Papryka na zimę
Zalewa;

Składniki na zalewę gotujemy około 10 - 15 minut.

Paprykę oczyszczamy, myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Następnie do czystych słoików wkładamy pokrojoną paprykę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, gorczycę oraz piórka cebuli.

Całość zalewamy przygotowaną wcześniej gorącą zalewą, zakręcamy mocno słoiki i obracamy do góry dnem.

Następnego dnia możemy pasteryzować, pasteryzujemy 10 minut od chwili zagotowania.

Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Po 3 dniach papryka gotowa do spożycia.
Papryka na zimę
Paprykę oczyszczamy,myjemy usuwamy gniazda nasienne
Papryka na zimę
Oczyszczoną umytą paprykę kroimy w paski
Papryka na zimę
Składniki na zalewę gotujemy około 10 - 15 minut
Papryka na zimę
Paprykę wkładamy do czystych słoików wraz z przyprawami
Papryka na zimę
Zalewamy gorącą zalewą dokładnie zakręcamy i obracamy do góry dnem