aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Domowy ser smażony

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ser idealny na kanapki -na śniadanie, podwieczorek, kolację czy na wynos do pracy bądź szkoły.

Domowy ser smażony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy ser smażony

 

  • 1 kg białego sera
  • 4 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól i pieprz do smaku
  • spotyka się z kminkiem, jednak można użyć również innych przypraw np. czosnku, szczypiorku czy papryki )

Sposób przygotowania:

Domowy ser smażony
Ser przełóż najlepiej do metalowej miseczki, delikatnie rozkrusz w palcach i posyp sodą. Delikatnie zamieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni lub do momentu uzyskania charakterystycznego ostrego zapachu i ciągnącej konsystencji.Na patelni rozpuść masło, dodaj ser i podsmażaj aż stanie się całkiem płynny, następnie dodaj żółtko i dopraw solą oraz pieprzem.
Domowy ser smażony
ser posypujemy sodą i odstawiamy aż powstanie żółty nalot
Domowy ser smażony
na patelni roztapiamy masło, dodajemy ser i smażymy aż stanie się płynny a grudki znikną