Sposób przygotowania:
Domowy ser smażony
Ser przełóż najlepiej do metalowej miseczki, delikatnie rozkrusz w palcach i posyp sodą. Delikatnie zamieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni lub do momentu uzyskania charakterystycznego ostrego zapachu i ciągnącej konsystencji.Na patelni rozpuść masło, dodaj ser i podsmażaj aż stanie się całkiem płynny, następnie dodaj żółtko i dopraw solą oraz pieprzem.
pacpaw
Sarenka
jaNina
Ja również robię od wielu lat podobnie jak Ty, tyle ze w wersji light, bo nie dodaję żółtka. Masz rację, że jeszcze ciepły jest cudowny :)
Netka
aliss06
Tak :) ser, jeszcze ciepły, przełożyłam do miseczki. Zastygając, przybrał jej kształt i swobodnie dał się kroić :)
jaNina
aliss06
Zgadza się, właśnie taki jest najlepszy do tego celu! Ale dobrej jakości ser ze sprawdzonej miejscowej mleczarni też na szczęście się sprawdza :)
Polpal
aliss06
Przepraszam za to uchybienie.. Ser nadaję się świetnie do jedzenia zarówno bezpośrednio po przygotowaniu jak i później (po ostygnięciu w miseczce).
Netka
aliss06
Tak oczywiście, jeszcze ciepły przekładamy najlepiej do szklanej salaterki i odstawiamy do wystygnięcia :)