monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Smalczyk z wędzonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na prośbę moje mężusia kolejny smalczyk tym razem z wędzonką, serdecznie polecam bo nie ma ja domowy smalczyk:)

Smalczyk z wędzonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smalczyk z wędzonką

 

  • 550 g słoniny
  • 250 g wędzonego podgardla
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego cząbru

 

Sposób przygotowania:

Smalczyk z wędzonką
Przed krojeniem słoniny warto schłodzić ją w lodówce, wtedy krojenie jest łatwiejsze. Słoninę pokroić w małą kostkę. Wrzucić do garnka i postawić na ogień. Mieszać co chwilę i rozpocząć proces topienia. Po mniej więcej 10-12 minutach dodać pokrojone w małą kostkę podgardle pozbawione skóry. Dalej topić tłuszcze następne 10 minut. W między czasie czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Z ognia zdjąć roztopioną słoninę i wrzucić do niej czosnek oraz cząber. Ostudzić a następnie rozlać do słoiczków, smacznego!
Smalczyk z wędzonką
schlodzoną słoninę pokroić w małą kosteczkę
Smalczyk z wędzonką
do częściowo wytopionej sloniny dodać podgardle