Sposób przygotowania:
Domowy smalczyk z cebulką
Lekko zmrożoną słoninkę skrecić przez maszynkę do mięsa i wrzucić do garnka lub szerokiej patelni z grubym dnem,stopić na niewielkim ogniu cały czas mieszając,gdy słonina się wytopi dodajemy zmielony przez maszynkę boczek i skwarzymy mieszając aby się nie przypalił nastepnie wkładamy mięso mielone, i dusimy 10 minut cebulkę siekamy drobniutko a czosnek przeciskamy przez praskę mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku solą pieprzem i oregano.Zestawiamy z ognia rozlewamy do naczyń najlepiej kamionkowych i odstawiamy na blat. Gdy zacznie tężeć i ostygnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Rano do świeżego pieczywa mamy najlepsze smarowidło:) Podawać z ogórkami kiszonymi. Jeśli ktoś lubi grubsze skwarki można słoninki nie mielić ani boczku tylko drobno pokroić i wytopić ja lubie gdy smaruje się gładko na chlebku. Smacznego jadła;)