joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Domowy smalec do kanapek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Genialny do kanapek lub do polania nim ziemniaków : )

Domowy smalec do kanapek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy smalec do kanapek

 

  • ok 90 dag słoniny bez skóry
  • 3 duże cebule
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Domowy smalec do kanapek
Słoninę kroimy w drobną kostkę lub mielimy w maszynce. Wrzucamy ją do garnka (najlepiej aluminiowego) i wytapiamy przez ok 25 minut. Kiedy skwarki będą nabierać złocistego koloru dodajemy pociętą w kostkę cebulę i wędzony boczek. Całość mieszamy i wytapiamy jeszcze przez ok 20 minut. Jeszcze ciepły smalec przelewamy do słoików lub kamiennego garnuszka. Tego typu smalec najlepiej smakuje podany na białym pieczywie z ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Smacznego ! : )
Domowy smalec do kanapek
Smalec baz cebuli według mnie jest lepszy do polania np. ziemniaków lub pierogów.
Domowy smalec do kanapek
Smalec z cebulą jest idealny do kanapek lub do jajecznicy : )
Domowy smalec do kanapek
Domowy smalec powinien mieć bardzo delikatnie brązowawy kolor a skwarki powinny być złociste : )

Tagi:

beza bezy