SUPERPRZEPIS

Domowy smalec Eli ze skwarkami

  • 4
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2
Domowy smalec Eli ze skwarkami

Przygotowałam domowy smalec ze skwarkami ze słoniny i wędzonego podgardla. Do smalcu dodałam cebulkę majeranek.

Składniki:

Domowy smalec Eli ze skwarkami

smalec

  • 1.5 kg świeżej słoniny
  • 1.5 kg surowego wędzonego podgardla

dodatki

  • 4 cebule
  • 2 garście majeranku

Sposób przygotowania:

Domowy smalec Eli ze skwarkami

przygotowanie smalcu

Domowy smalec Eli ze skwarkami
W grubsze plastry pokroić podgardle wędzone.

Podgardle wędzone pokroić grubsze plastry.

przygotowanie smalcu cd

Domowy smalec Eli ze skwarkami
Pokroić w kostkę plasterki wędzonego podgardla.

Plastry podgardla pokroić w kostkę.

przygotowanie smalcu cd

Domowy smalec Eli ze skwarkami
W kostkę pokroić plastry świeżej słoniny.

Plastry słoniny pokroić w kostkę.

przygotowanie smalcu cd

Domowy smalec Eli ze skwarkami
Pokroić w kostkę plastry świeżej słoniny.

Plastry słoniny pokroić w kostkę. Słoninę i podgardle włożyć do garnka i smażyć aż zrobią się skwarki.

przygotowanie smalcu cd

Domowy smalec Eli ze skwarkami

Cebule obrać z łupinek i pokroić.

przygotowanie smalcu cd

Domowy smalec Eli ze skwarkami

Przygotować 2 duże garście majeranku.

przygotowanie smalcu cd

Domowy smalec Eli ze skwarkami

Na patelnię wlać chochlę wytopionego smalcu, dodać cebulę i smażyć aż cebula się lekko zrumieni.

Do cebuli dodać majeranek i wymieszać.

Cebulę z majerankiem dodać do słoniny ze skwarkami i wymieszać.

przygotowanie smalcu cd

Domowy smalec Eli ze skwarkami

Gorący smalec ze skwarkami wlewać do słoików i od razu zakręcać.

Ostudzone słoiki ze smalcem przechowywać w lodówce.

Taki smalec najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Smacznego!


Tagi:

dodatki smalec