Sposób przygotowania:
Domowy smalec Eli ze skwarkamiprzygotowanie smalcu
Podgardle wędzone pokroić grubsze plastry.
przygotowanie smalcu cd
Plastry podgardla pokroić w kostkę.
przygotowanie smalcu cd
Plastry słoniny pokroić w kostkę.
przygotowanie smalcu cd
Plastry słoniny pokroić w kostkę. Słoninę i podgardle włożyć do garnka i smażyć aż zrobią się skwarki.
przygotowanie smalcu cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić.
przygotowanie smalcu cd
Przygotować 2 duże garście majeranku.
przygotowanie smalcu cd
Na patelnię wlać chochlę wytopionego smalcu, dodać cebulę i smażyć aż cebula się lekko zrumieni.
Do cebuli dodać majeranek i wymieszać.
Cebulę z majerankiem dodać do słoniny ze skwarkami i wymieszać.
przygotowanie smalcu cd
Gorący smalec ze skwarkami wlewać do słoików i od razu zakręcać.
Ostudzone słoiki ze smalcem przechowywać w lodówce.
Taki smalec najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Smacznego!
gusia1000
lukrowanepierniczki
eli_555
Od czasu do czasu można zjeść świeży chlebek z takim pysznym smalcem.
mocsłodkości