SUPERPRZEPIS

Kurczak po włosku

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kurczak po włosku

Pyszne pożywne danie z włoskim akcentem, w sam raz na smaczny obiad, podawać z sypkim ryżem. Smacznego!

Składniki:

Kurczak po włosku

 

  • 80 dag fileta z kurczaka
  • 25 dag świeżych pieczarek
  • 10 dag szynki parmeńskiej
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 50 g zielonych oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • ½ cukinii
  • Kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • Zioła włoskie do smaku
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczak po włosku

ETAP 1:

Kurczak po włosku
szynkę parmeńską i boczek wytopić w suchym garnku

Szynkę parmeńską i boczek pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, przykryć, smażyć aż tłuszcz się wytopi, wyjąć podsmażoną szynkę i boczek łyżką cedzakową na talerz

ETAP 2:

Kurczak po włosku
do podduszonej cebuli i pora dodajemy oprószone ziołami mięso

do tłuszczyku dodać pokrojoną cebulę,oraz por, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć, 3-4 minuty, wlać wino, dusić aż odparuje, włożyć pokrojonego na grubsze kawałki fileta oprószonego wcześniej solą oraz ziołami włoskimi, chwilę razem smażyć.

ETAP 3:

Kurczak po włosku
dodać resztę skłądników łącznie z pieczarkami

Dodać pokrojone pieczarki oraz cukinię, wlać pomidory z puszki, doprawić ziołami oraz solą do smaku, przykryć garnek i dusić 15-20 minut,

ETAP 4:

Kurczak po włosku
wlać pomidory, doprawić pastą ajvar oraz ziołami

pod koniec dodać pastę ajwar do smaku, oraz pokrojone oliwki, posypać uprażoną szynką parmeńską z boczkiem i posiekaną bazylią.
Smacznego!