Gatita

Gatita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

SUPERPRZEPIS

Smalec do chleba

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nie ma nic lepszego niż domowy smalec do świeżo upieczonego domowego chleba. A do tego jeszcze kiszony chrupiący ogórek. W sam raz na Karnawał.

Smalec do chleba Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smalec do chleba

 

  • 700 g grubej słoniny
  • 2 cebule
  • 1/2 jabłka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru

Sposób przygotowania:

Smalec do chleba
Słoninę kroimy w drobną kostkę. Wkładamy na zimną suchą patelnie i smażymy na średnim ogniu, aż skwarki się przyrumienią, a tłuszcz wytopi. Na pierwszym etapie wytapiania tłuszczu jest ważne, ąby temperatura nie była za wysoką, bo skwarki zrobią się bardzo twarde. Lepiej pozwolić im się dać wytopić pomału. Następnie obieramy cebulę i jabłko. Kroimy w drobną kostkę i najpierw dorzucamy cebulę, a po 5 minutach jabłko. Wszystko dusimy na małym ogniu, do momentu, aż cebula będzie szklista. Patelnie zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy, mieszamy i gdy lekko przestygnie przelewamy do miseczek lub słoików. Podajemy po całkowitym wystygnięciu.
Smalec do chleba
Słoninę kroimy w drobną kostkę i powoli wytapiamy.
Smalec do chleba
Gdy ze słoniny zrobią się skwarki możemy dodać cebulę.
Smalec do chleba
Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.