Sposób przygotowania:
Smalec do chleba
Słoninę kroimy w drobną kostkę. Wkładamy na zimną suchą patelnie i smażymy na średnim ogniu, aż skwarki się przyrumienią, a tłuszcz wytopi. Na pierwszym etapie wytapiania tłuszczu jest ważne, ąby temperatura nie była za wysoką, bo skwarki zrobią się bardzo twarde. Lepiej pozwolić im się dać wytopić pomału. Następnie obieramy cebulę i jabłko. Kroimy w drobną kostkę i najpierw dorzucamy cebulę, a po 5 minutach jabłko. Wszystko dusimy na małym ogniu, do momentu, aż cebula będzie szklista. Patelnie zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy, mieszamy i gdy lekko przestygnie przelewamy do miseczek lub słoików. Podajemy po całkowitym wystygnięciu.
weronikaS
Gatita
Trafny komentarz, idę sobie posmarować chleb :-)