jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Domowy smalec z ziołami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowy smalec z cebulką, tymiankiem i majerankiem smakuje wspaniale na kromeczce świeżego chleba.

Domowy smalec z ziołami. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy smalec z ziołami.

 

  • 1 kg słoniny bez skóry
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 cebule
  • szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy smalec z ziołami.
Słoninę kroimy w kosteczką, wkładamy do rondla o grubym dnie i smażymy do chwili, aż tłuszcz zacznie się wytapiać.Dodajemy mleko i smażymy dalej do chwili, gdy skwarki będą brązowe i chrupiące. Dodajemy posiekane drobno cebule (przedtem je obieramy), zioła i szczyptę soli. Gdy cebulka zrobi się szklista zestawiamy smalec z ognia. Przelewamy smalec do miseczki i odstawiamy do ostudzenia.
Domowy smalec z ziołami.
Gdy skwarki będą brązowe i chrupiące dodajemy cebulę i zioła.

Tagi:

beza bezy