Sposób przygotowania:
Domowy smalec z cebula i czosnkiem
Obie rodzaje sloniny pokroic na drobna kostke lub zmielic w maszynce do miesa. Wylozyc pokrojona slonine na patelnie, wlac mleko i topic. Gdy skwarki nabiora rumianego koloru to lyzka cedzakowa wiekszasc wyciagnac i polozy na np. talerz(mozna zuzyc do ciasteczek robionych przez maszynke). Do stopionego smalcu dodac obrana i pokrojona w kostke cebule i calosc kilka minut smazyc, az cebula sie zeszkli. Nastepnie dodac obrany i zmiazdzony czosnek, sol i majeranek, smazyc jeszcze 2 min. i calosc wlac do garnuszka z kamionki, sloika lub innego naczynia. Co jakis czas smalec przemieszac wtedy skwarki i cebulka nie osiada sie na spodzie. Smalec najlepiej smakuje z swiezym pieczywem.
Senqa
dusia30
Natala1210