luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Domowy smalec z cebula i czosnkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Domowy smalec i swojski chlebek....

Domowy smalec z cebula i czosnkiem

Składniki:

Domowy smalec z cebula i czosnkiem

 

  • ok.600 gram swiezej sloniny
  • ok.150 gram wedzonej sloniny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 duze cebule
  • 3 zabki czosnku
  • 2 lyzeczki soli
  • 2 lyzki majeranku

 

Sposób przygotowania:

Domowy smalec z cebula i czosnkiem
Obie rodzaje sloniny pokroic na drobna kostke lub zmielic w maszynce do miesa. Wylozyc pokrojona slonine na patelnie, wlac mleko i topic. Gdy skwarki nabiora rumianego koloru to lyzka cedzakowa wiekszasc wyciagnac i polozy na np. talerz(mozna zuzyc do ciasteczek robionych przez maszynke). Do stopionego smalcu dodac obrana i pokrojona w kostke cebule i calosc kilka minut smazyc, az cebula sie zeszkli. Nastepnie dodac obrany i zmiazdzony czosnek, sol i majeranek, smazyc jeszcze 2 min. i calosc wlac do garnuszka z kamionki, sloika lub innego naczynia. Co jakis czas smalec przemieszac wtedy skwarki i cebulka nie osiada sie na spodzie. Smalec najlepiej smakuje z swiezym pieczywem.