Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

SUPERPRZEPIS

Domowy smalec z cebulką i skwareczkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smalec domowy, z dodatkiem ogórka kiszonego na kanapce, smakuje wybornie.

Domowy smalec z cebulką i skwareczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy smalec z cebulką i skwareczkami

 

  • 1 kg sadła wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • 2- 3 łyżki majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Domowy smalec z cebulką i skwareczkami
Sadło wieprzowe kroimy w kostkę, przekładamy je do garnka i smażymy na niewielkim ogniu do momentu, gdy się wytopi, a w garnku na dnie pozostaną skwareczki. Cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do gotującego się sadła. Gdy cebulka będzie miękka, dodajemy majeranek, sól i pieprz. Całość chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i przelewamy do słoików lub kamiennych garnuszków. Odstawiamy w chłodne miejsce do schłodzenia.
Domowy smalec z cebulką i skwareczkami
Sadło wieprzowe topimy na małym ogniu do roztopienia.
Domowy smalec z cebulką i skwareczkami
Do sadła dodajemy cebulkę i majeranek oraz sól i pieprz.