Sposób przygotowania:
Domowy solony karmel
1. Cukier przekładamy do garnka lub głębokiej patelni z grubym dnem. Następnie podgrzewamy cały czas mieszając aż się rozpuści i zrumieni, musi być płynny bez grudek cukru. Do mieszania używałam silikonowej łopatki. Uważamy, żeby cukru nie przypalić, bo będzie gorzki. I ważne też żeby cukru nie było na ściankach garnka czy patelni, zrobi się Wam wtedy taka gruba warstwa, która nie rozpuści się z masłem.
2. Następnie do rozpuszczonego cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko i energicznie mieszamy, gdy masło się rozpuści wlewamy śmietankę kremówkę i ponownie szybko i energicznie mieszamy, gotujemy tak kilka chwil, aż połączą się składniki.
3. Następnie gorący karmel zdejmujemy z ognia wsypujemy sól i mieszamy aż się rozpuści. Karmel przelewamy do słoiczka i gotowe.
4. Na początku karmel jest dość płynny, ale później zgęstnieje.
5. Karmel można od razu podawać lub przechowywać w lodówce, wtedy wystudzony zakręcamy i taki przechowujemy w lodówce.
2. Następnie do rozpuszczonego cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko i energicznie mieszamy, gdy masło się rozpuści wlewamy śmietankę kremówkę i ponownie szybko i energicznie mieszamy, gotujemy tak kilka chwil, aż połączą się składniki.
3. Następnie gorący karmel zdejmujemy z ognia wsypujemy sól i mieszamy aż się rozpuści. Karmel przelewamy do słoiczka i gotowe.
4. Na początku karmel jest dość płynny, ale później zgęstnieje.
5. Karmel można od razu podawać lub przechowywać w lodówce, wtedy wystudzony zakręcamy i taki przechowujemy w lodówce.
biedroneczki
Babeczka35
Dziękuję :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Polecam zrobić :)