Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowy solony karmel

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny domowy solony karmel. Idealny do naleśników, lodów, deserów, ciast, czy po prostu do wyjadania ze słoiczka.

Domowy solony karmel

Składniki:

Domowy solony karmel

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 80 g masła
  • 125 ml śmietanki kremówki 30 %
  • pół łyżeczki soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Domowy solony karmel
1. Cukier przekładamy do garnka lub głębokiej patelni z grubym dnem. Następnie podgrzewamy cały czas mieszając aż się rozpuści i zrumieni, musi być płynny bez grudek cukru. Do mieszania używałam silikonowej łopatki. Uważamy, żeby cukru nie przypalić, bo będzie gorzki. I ważne też żeby cukru nie było na ściankach garnka czy patelni, zrobi się Wam wtedy taka gruba warstwa, która nie rozpuści się z masłem.

2. Następnie do rozpuszczonego cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko i energicznie mieszamy, gdy masło się rozpuści wlewamy śmietankę kremówkę i ponownie szybko i energicznie mieszamy, gotujemy tak kilka chwil, aż połączą się składniki.

3. Następnie gorący karmel zdejmujemy z ognia wsypujemy sól i mieszamy aż się rozpuści. Karmel przelewamy do słoiczka i gotowe.

4. Na początku karmel jest dość płynny, ale później zgęstnieje.

5. Karmel można od razu podawać lub przechowywać w lodówce, wtedy wystudzony zakręcamy i taki przechowujemy w lodówce.

Tagi:

deser karmel