Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ganache czekoladowy z sosem wiśniowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Czy jest przyjemniejszy i smaczniejszy sposób na rozpoczęcie tygodnia,niż zacząć go przepysznym, niebiańskim połączeniem białej i gorzkiej czekolady zamkniętym w delikatnym kremie, podkreślonym lekko kwaskowym sosem wiśniowym i karmelowym chipsem?

Ganache czekoladowy z sosem wiśniowym

Składniki:

Ganache czekoladowy z sosem wiśniowym

 

  • Ganache :
  • 1 tabliczka białej czekolady np. Wedel
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany 30%
  • Sos wiśniowy:
  • 1 szklanka mrożonych wiśni
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki cukru brązowego
  • Chips karmelowy:
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka wody

 

Sposób przygotowania:

Ganache czekoladowy z sosem wiśniowym
Ganache : czekoladę łamiemy na kawałki przekładamy do miski. Śmietanę kremówkę podgrzewamy na małym ogniu ale tak aby jej nie zagotować. Gorącą śmietanę wlewamy do miseczki z czekoladą – mieszamy wszystko aż do rozpuszczenia czekolady. Masę odstawiamy na bok do przestygnięcia, po czym chłodzimy ją w lodówce około godziny. Sos wiśniowy: wiśnie wkładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, wlewamy wodę i gotujemy wiśnie około 15-25 minut. Po tym czasie wiśnie powinny zmięknąć a połowa wody odparować. Wiśnie przecieramy przez sitko i wlewamy z powrotem do rondelka dosypujemy cukier i gotujemy około 10 minut tak aby powstał dość gęsty sos. Chips karmelowy: do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy odrobinę wody. Cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu i kiedy zacznie bulgotać wyłączamy palnik. Rozpuszczony, gorący karmel wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy na bok na około 15 minut. Kiedy Karel stężeje uderzamy go tłuczkiem aby połamał się na karmelowe kawałki. Na talerzyk wylewamy porcję sosu wiśniowego, łyżką formujemy porcję kremu czekoladowego i wykładamy go na sosie. Krem dekorujemy karmelowymi chipsami.