Sposób przygotowania:
Ganache czekoladowy z sosem wiśniowym
Ganache : czekoladę łamiemy na kawałki przekładamy do miski. Śmietanę kremówkę podgrzewamy na małym ogniu ale tak aby jej nie zagotować. Gorącą śmietanę wlewamy do miseczki z czekoladą – mieszamy wszystko aż do rozpuszczenia czekolady. Masę odstawiamy na bok do przestygnięcia, po czym chłodzimy ją w lodówce około godziny. Sos wiśniowy: wiśnie wkładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, wlewamy wodę i gotujemy wiśnie około 15-25 minut. Po tym czasie wiśnie powinny zmięknąć a połowa wody odparować. Wiśnie przecieramy przez sitko i wlewamy z powrotem do rondelka dosypujemy cukier i gotujemy około 10 minut tak aby powstał dość gęsty sos. Chips karmelowy: do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy odrobinę wody. Cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu i kiedy zacznie bulgotać wyłączamy palnik. Rozpuszczony, gorący karmel wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy na bok na około 15 minut. Kiedy Karel stężeje uderzamy go tłuczkiem aby połamał się na karmelowe kawałki. Na talerzyk wylewamy porcję sosu wiśniowego, łyżką formujemy porcję kremu czekoladowego i wykładamy go na sosie. Krem dekorujemy karmelowymi chipsami.
smokii
zbysiowa
Igraszki Losu
Czekoladka 2