Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1314]

Gofry wytrawne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gofry wytrawne to doskonały pomysł na śniadanie czy kolację. Przypominają tosty, ale są delikatniejsze i, moim zdaniem, smaczniejsze.

Gofry wytrawne

Składniki:

Gofry wytrawne

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki przyprawy do dań kuchni włoskiej
  • spory kawałek czerwonej papryki
  • 3 duże plastry sera żółtego
  • 3 duże plastry szynki

Sposób przygotowania:

Gofry wytrawne

ETAP 1:

Gofry wytrawne
W miseczce łączymy ze sobą składniki suche

W miseczce łączymy ze sobą składniki suche: mąkę przesianą przez sito, sodę, przyprawę do dań kuchni włoskiej.

ETAP 2:

Gofry wytrawne
Dodajemy składniki mokre. Całość miksujemy.

Dodajemy składniki mokre: mleko, oliwę i jajko. Całość miksujemy.

ETAP 3:

Gofry wytrawne
Dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę

Paprykę myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy.

ETAP 4:

Gofry wytrawne
Dodatkiem do moich gofrów były: szynka i ser żółty

Gofrownicę lekko natłuszczamy i rozgrzewamy.

Wylewamy ciasto (z podanych składników uzyskałam porcję na 3 gofrownice) - niecałe 1/2 łyżki wazowej, na to układamy plaster szynki i plaster sera, na to wylewamy kolejne niecałe 1/2 łyżki wazowej ciasta.

Gofry smażymy przez ok. 3-4 minuty.