ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1011]

Gołąbki z młodej kapusty pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z młodej kapusty gołąbki pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym są najlepszymi gołąbkami, lubimy na ciepło i na zimno.

Gołąbki z młodej kapusty pieczone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty pieczone

 

  • kapusta młoda 2 główki większe,
  • ryż 3 szklanki,
  • mięso mielone z szynki 50 dag,
  • cebula 1 sztuka,
  • jajka 2 sztuki,
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 opakowanie,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • sok pomidorowy 1 litr,
  • śmietana 12% 200 gram

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty pieczone

ETAP 1:

Gołąbki z młodej kapusty pieczone
Młodą kapustę krótko sparzać aby liście tylko zmiękły.

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i krótko sparzyć liście ściągając z główki.

ETAP 2:

Gołąbki z młodej kapusty pieczone
My lubimy z mniejszą ilością mięsa w ryżu.

Ryż ugotować do miękkości w nie osolonej wodzie, nadmiar wody odlać i zostawić do wystygnięcia, dodać przyprawę do mielonego, jajka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony i dokładnie ręką wyrobić.

ETAP 3:

Gołąbki z młodej kapusty pieczone
Gruby nerw wycinam nożyczkami przeznaczonymi do kuchni.

Z liścia kapusty wyciąć gruby nerw, nałożyć porcję nadzienia i zawinąć gołąbki.

ETAP 4:

Gołąbki z młodej kapusty pieczone

Brytfanki wysmarować olejem, układać na dnie gołąbki jedną warstwę.

ETAP 5:

Gołąbki z młodej kapusty pieczone

Sok pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać na gołąbki.

ETAP 6:

Gołąbki z młodej kapusty pieczone

Wstawić przykryte brytfanki do piekarnika, piec w 200 C około 40 minut.

ETAP 7:

Gołąbki z młodej kapusty pieczone

Brytfanki zostawić w piekarniku do wystygnięcia, najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana.