Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty pieczoneETAP 1:
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i krótko sparzyć liście ściągając z główki.
ETAP 2:
Ryż ugotować do miękkości w nie osolonej wodzie, nadmiar wody odlać i zostawić do wystygnięcia, dodać przyprawę do mielonego, jajka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony i dokładnie ręką wyrobić.
ETAP 3:
Z liścia kapusty wyciąć gruby nerw, nałożyć porcję nadzienia i zawinąć gołąbki.
ETAP 4:
Brytfanki wysmarować olejem, układać na dnie gołąbki jedną warstwę.
ETAP 5:
Sok pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać na gołąbki.
ETAP 6:
Wstawić przykryte brytfanki do piekarnika, piec w 200 C około 40 minut.
ETAP 7:
Brytfanki zostawić w piekarniku do wystygnięcia, najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana.