Sposób przygotowania:
Domowy sposób na super kiszone ogórki.
1kg.ogórków myjemy,3\4 l.wody zagotować,odstawić na 15 min.po tym czasie wsypujemy 3\4 łyzki soli do przetworów i mieszamy do rozpuszczenia soli.Na dno słoja wkładamy liść dębu i winogrona.Układamy zdrowe (nie uszkodzone)czubami w dól ogórki.Między ogórki wciskamy oczyszczony i przekrojony w zdłóz korzeń chrzanu o dł.5 cm.na ćwiartki,oraz 2 przekrojone na 1\4 ząbki czosnku.Na wierzch wkładamy liść winogrona,czarnej porzeczki i kiść wraz z łodygą kopru.Zalewamy ogórki letnią wodą,zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni.Po tym czasie gdy ogórki sfermentują odkręcamy i uzupełniamy wodą z solą obliczając brakującą proporcję.Po zalaniu odstawiamy w ciemne miejsce i takie ogórki mozna spozywać przez 3 sezony i są przepyszne,twarde,i o niepowtarzalnym smaku.Ja robię z 75 Kg co 3 lata.I podobnie robię kiszone buraki,marchew,seler,kalafior,brokuły,paprykę rzodkiewkę.A w zimę to rarytas i samo zdrowie.Proponuję spróbować zrobić a na pewno będziecie zachwyceni własnym i smacznym produktem.SMACZNEGO.