WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne ogórki gruntowe kiszone w słoikach z dodatkiem chrzanu, czosnku i kopru. Idealne do kanapek, sałatek i zup.

Ogórki kiszone Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ogórki kiszone

 

  • Ogórki gruntowe
  • Do każdego słoika:
  • 1ząbek czosnku
  • Kawałek korzenia chrzanu
  • 1 gałązka kopru z baldachem
  • 1-2 listki wiśni
  • Zalewa:
  • 1l wody
  • 2 czubate łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone

ETAP 1:

Ogórki umyć i osuszyć. Słoiki wyparzyć.

Do każdego słoika włożyć obrany ząbek czosnku i kawałek chrzanu. Poukładać ściśle ogórki w słoiki. Na wierzchu włożyć gałązkę kopru i listki wiśni. Wodę zagotować. Wsypać sól i mieszać do rozpuszczenia. Gorącą wodą zalać ogórki. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem. Wystudzić.

Odstawić w chłodne miejsce.

Ogórki kiszone
Zakręcone słoiki odstawiamy do góry dnem.
Ogórki kiszone
Sól kamienna wsypana do zagotowanej wody w garnku
Ogórki kiszone
Na wierzch każdego słoika układamy liście wiśni
Ogórki kiszone
Ogórki gruntowe umyte i osuszone ułożone w słoiku
Ogórki kiszone
Na dno każdego słoika wkładamy czosnek i chrzan