SUPERPRZEPIS

Konserwa śledziowa Eli w pomidorach

  • 3
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Konserwa śledziowa Eli w pomidorach

Przygotowałam konserwę śledziową w pomidorach w słoikach. Robiłam ją pierwszy raz. Wyszła pyszna i wszystkim smakowało.

Składniki:

Konserwa śledziowa Eli w pomidorach

śledzie

sos

  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego - 190 g
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Konserwa śledziowa Eli w pomidorach

przygotowanie śledzi w solance

Konserwa śledziowa Eli w pomidorach
Umyte śledzie bez ogonów zalać solanką i włożyć do lodówki na 24 godziny.

Zagotować dwa litry wody z solą i ostudzić. Śledzie umyć i odciąć ogony. Zalać śledzie ostudzoną solanką. Włożyć śledzie do lodówki na 24 godziny.

przygotowanie sosu

Konserwa śledziowa Eli w pomidorach
Obrane z łupinek cebule pokroić w kosteczkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę.

przygotowanie sosu cd

Konserwa śledziowa Eli w pomidorach
Pokrojoną cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu.

przygotowanie sosu cd

Konserwa śledziowa Eli w pomidorach
Dodać koncentrat pomidorowy do usmażonej cebuli.

Do usmażonej cebuli dodać koncentrat pomidorowy.

przygotowanie sosu cd

Konserwa śledziowa Eli w pomidorach

Do sosu dolać 1 litr wody i dodać przyprawę do ryb. Gotować na małym ogniu aż cebula się rozgotuje i sos zgęstnieje. Sos doprawić pieprzem do smaku.

przygotowanie konserwy

Konserwa śledziowa Eli w pomidorach

Śledzie wyjąć z solanki, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić śledzie na kawałki które wejdą pionowo do słoików.

przygotowanie konserwy cd

Konserwa śledziowa Eli w pomidorach

Pokrojone śledzie ułożyć pionowo w wyparzonych i osuszonych słoikach.

przygotowanie konserwy cd

Konserwa śledziowa Eli w pomidorach

Do przygotowanych słoików ze śledziami wlać ostudzony sos. Słoiki zakręcić nakrętkami.

przygotowanie konserwy cd

Konserwa śledziowa Eli w pomidorach

Garnek wyłożyć czystą ściereczką kuchenną, wstawić słoiki i nalać wody na 2 centymetry od góry słoików. Słoiki tyndalizować, to znaczy pasteryzować trzy razy.

W pierwszy dzień zagotować i pasteryzować przez 40 minut na małym ogniu i wyjąć. Po 24 godzinach zagotować i pasteryzować 30 minut na małym ogniu i wyjąć. Po następnych 24 godzinach zagotować i pasteryzować 20 minut na małym ogniu.

Słoiki wyjąć, ostudzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!