Sposób przygotowania:
Konserwa śledziowa Eli w pomidorachprzygotowanie śledzi w solance
Zagotować dwa litry wody z solą i ostudzić. Śledzie umyć i odciąć ogony. Zalać śledzie ostudzoną solanką. Włożyć śledzie do lodówki na 24 godziny.
przygotowanie sosu
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kosteczkę.
przygotowanie sosu cd
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu.
przygotowanie sosu cd
Do usmażonej cebuli dodać koncentrat pomidorowy.
przygotowanie sosu cd
Do sosu dolać 1 litr wody i dodać przyprawę do ryb. Gotować na małym ogniu aż cebula się rozgotuje i sos zgęstnieje. Sos doprawić pieprzem do smaku.
przygotowanie konserwy
Śledzie wyjąć z solanki, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić śledzie na kawałki które wejdą pionowo do słoików.
przygotowanie konserwy cd
Pokrojone śledzie ułożyć pionowo w wyparzonych i osuszonych słoikach.
przygotowanie konserwy cd
Do przygotowanych słoików ze śledziami wlać ostudzony sos. Słoiki zakręcić nakrętkami.
przygotowanie konserwy cd
Garnek wyłożyć czystą ściereczką kuchenną, wstawić słoiki i nalać wody na 2 centymetry od góry słoików. Słoiki tyndalizować, to znaczy pasteryzować trzy razy.
W pierwszy dzień zagotować i pasteryzować przez 40 minut na małym ogniu i wyjąć. Po 24 godzinach zagotować i pasteryzować 30 minut na małym ogniu i wyjąć. Po następnych 24 godzinach zagotować i pasteryzować 20 minut na małym ogniu.
Słoiki wyjąć, ostudzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
SylaUla
eli_555
Śledzie wyszły pyszne.
gusia1000