dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Domowa ricotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa ricotta, bardzo delikatna, lekko słodka w smaku. Można ją użyć do naleśników na słodko lub zrobić z niej pastę serową z rzodkiewką lub szczypiorkiem.

Domowa ricotta

Składniki:

Domowa ricotta

ricotta

Sposób przygotowania:

Domowa ricotta
Mleko wlać do rondelka, wsypać sól, podgrzać do temperatury ok. 85 - 90 C. Wlać sok z cytryny i mieszając podgrzewać jeszcze ok. 1 - 2 minuty.

Ser zacznie się wtedy oddzielać tworząc niewielkie grudki.

Na sitko wyłożyć gazę, wlać powstały twarożek. Zostawić na sicie do odcieknięcia na około pół godziny.

Tagi:

ser ricotta