Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Domowy żółty ser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszny ser domowej roboty, robiłam go już wiele razy i do każdego dodawałam, inne przyprawy za każdym razem wychodził, bardzo smaczny. Przepis zaczerpnięty ze strony zagranicznej.

Domowy żółty ser Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowy żółty ser

Na ser

  • twaróg tłusty - 500 g
  • mleko 3,2 % - 500 ml
  • masło - 50 g
  • jajko - 1 szt
  • soda - 0,5 łyżeczki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Domowy żółty ser
Mleko zagotować w rondlu, dodać twaróg, sól, mieszając cały czas, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.

Następnie na drobne sitko, wylać masę, aby bardzo dobrze ociekła z serwatki.

Masło roztopić, do gorącego masła wybić jajko, szybko wymieszać, aby jajko się nie ścięło, dodać sodę, wymieszać.

Dodawać do masła po łyżce sera cały czas miksując.

Zmiksowany ser przełożyć do pojemnika lub wyłożyć na folię aluminiową, zwinąć jak cukierek i odstawić do lodówki na 3 godziny.

Jeżeli ktoś lubi, można, dodać swoje przyprawy i zioła.
Domowy żółty ser
Podczas gotowania mleka z serem aby oddzieliła się serwatka
Domowy żółty ser
Po oddzieleniu serwatki od sera wylać na durszlak
Domowy żółty ser
Do gorącego masła wybite zostało jajko i dodano sodę
Domowy żółty ser
Mało zostało zmiksowane z serem i zostanie przełożone do pojemnika
Domowy żółty ser