Sposób przygotowania:
Domowy żółty ser
Mleko zagotować w rondlu, dodać twaróg, sól, mieszając cały czas, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Następnie na drobne sitko, wylać masę, aby bardzo dobrze ociekła z serwatki.
Masło roztopić, do gorącego masła wybić jajko, szybko wymieszać, aby jajko się nie ścięło, dodać sodę, wymieszać.
Dodawać do masła po łyżce sera cały czas miksując.
Zmiksowany ser przełożyć do pojemnika lub wyłożyć na folię aluminiową, zwinąć jak cukierek i odstawić do lodówki na 3 godziny.
Jeżeli ktoś lubi, można, dodać swoje przyprawy i zioła.
Następnie na drobne sitko, wylać masę, aby bardzo dobrze ociekła z serwatki.
Masło roztopić, do gorącego masła wybić jajko, szybko wymieszać, aby jajko się nie ścięło, dodać sodę, wymieszać.
Dodawać do masła po łyżce sera cały czas miksując.
Zmiksowany ser przełożyć do pojemnika lub wyłożyć na folię aluminiową, zwinąć jak cukierek i odstawić do lodówki na 3 godziny.
Jeżeli ktoś lubi, można, dodać swoje przyprawy i zioła.