Sposób przygotowania:
Donaty z lukrem i posypką cukrową
Mąkę przesiać przez sitko do większej miski. Masło pokroić na kawałki dołożyć do mąki i posiekać nożem do połączenia. Wyrabiać palcami aż powstanie masa grudkowa. Do masy dodać suche drożdże, cukier i odrobina soli - wymieszać.
Na środku masy zrobić wgłębienie i wbić jajko, następnie wlać połowę mleka i mieszać, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać pozostałe mleko, aby uzyskać gładkie, miękkie, jednolite nieco lepkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypać mąką i wyrabiać, aż będzie sprężyste, dobrze napowietrzone i będzie odchodzić od rąk. Ciasto ponownie włożyć do natłuszczonej miski przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość ( przynajmniej na godzinę).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze raz zagnieść, wyrabiać je przez kilka minut. Ciasto podzielić na 16 równych części, uformować kulkę, a następnie spłaszczyć ją tworząc nie za duży krążek. W środku każdego krążka zrobić palcem dość dużą dziurkę. Krążki ułóż na papieże do pieczenia i pozostaw na około 20 minut . aby wyrosły. Zakryj ścierką.
W rondlu z grubym dnem rozgrzej mocno olej, wkładaj po 3 krążki i smaż je po 3 -4 minuty z każdej strony. Odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Polej lukrem i udekoruj posypką cukrową.
Lukier;
Cukier puder przesiać do małej miski i stopniowo dodawać wodę, ucierając przez kilka minut aż powstanie gładka masa. Dodaj szczyptę barwnika spożywczego koloru różowego.
Rada;
Donaty możesz udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, lub oprószyć cukrem pudrem lub cukier puder wymieszany z cynamonem.
Na środku masy zrobić wgłębienie i wbić jajko, następnie wlać połowę mleka i mieszać, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać pozostałe mleko, aby uzyskać gładkie, miękkie, jednolite nieco lepkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypać mąką i wyrabiać, aż będzie sprężyste, dobrze napowietrzone i będzie odchodzić od rąk. Ciasto ponownie włożyć do natłuszczonej miski przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość ( przynajmniej na godzinę).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze raz zagnieść, wyrabiać je przez kilka minut. Ciasto podzielić na 16 równych części, uformować kulkę, a następnie spłaszczyć ją tworząc nie za duży krążek. W środku każdego krążka zrobić palcem dość dużą dziurkę. Krążki ułóż na papieże do pieczenia i pozostaw na około 20 minut . aby wyrosły. Zakryj ścierką.
W rondlu z grubym dnem rozgrzej mocno olej, wkładaj po 3 krążki i smaż je po 3 -4 minuty z każdej strony. Odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Polej lukrem i udekoruj posypką cukrową.
Lukier;
Cukier puder przesiać do małej miski i stopniowo dodawać wodę, ucierając przez kilka minut aż powstanie gładka masa. Dodaj szczyptę barwnika spożywczego koloru różowego.
Rada;
Donaty możesz udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, lub oprószyć cukrem pudrem lub cukier puder wymieszany z cynamonem.