BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Donaty z lukrem i posypką cukrową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te ciastka to deser na specjalne okazje czyli tłusty czwartek, podczas karnawału i nie tylko. Różowy lukier oraz kolorowa posypka sprawią, że nie sposób ich zauważyć i się im oprzeć. Są puszyste, delikatne i najlepiej smakują tego samego dnia.

Donaty z lukrem i posypką cukrową Więcej zdjęć (14)

Składniki:

Donaty z lukrem i posypką cukrową

 

  • olej do smażenia,

 

 

  • Lukier;
  • cukier puder 150 g,
  • woda 2 - 3 łyżki, barwnik spożywczy różowy,
  • Dodatkowo;
  • kolorowa posypka cukrowa,

Sposób przygotowania:

Donaty z lukrem i posypką cukrową
Mąkę przesiać przez sitko do większej miski. Masło pokroić na kawałki dołożyć do mąki i posiekać nożem do połączenia. Wyrabiać palcami aż powstanie masa grudkowa. Do masy dodać suche drożdże, cukier i odrobina soli - wymieszać.

Na środku masy zrobić wgłębienie i wbić jajko, następnie wlać połowę mleka i mieszać, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać pozostałe mleko, aby uzyskać gładkie, miękkie, jednolite nieco lepkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypać mąką i wyrabiać, aż będzie sprężyste, dobrze napowietrzone i będzie odchodzić od rąk. Ciasto ponownie włożyć do natłuszczonej miski przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość ( przynajmniej na godzinę).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze raz zagnieść, wyrabiać je przez kilka minut. Ciasto podzielić na 16 równych części, uformować kulkę, a następnie spłaszczyć ją tworząc nie za duży krążek. W środku każdego krążka zrobić palcem dość dużą dziurkę. Krążki ułóż na papieże do pieczenia i pozostaw na około 20 minut . aby wyrosły. Zakryj ścierką.

W rondlu z grubym dnem rozgrzej mocno olej, wkładaj po 3 krążki i smaż je po 3 -4 minuty z każdej strony. Odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Polej lukrem i udekoruj posypką cukrową.

Lukier;

Cukier puder przesiać do małej miski i stopniowo dodawać wodę, ucierając przez kilka minut aż powstanie gładka masa. Dodaj szczyptę barwnika spożywczego koloru różowego.

Rada;

Donaty możesz udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, lub oprószyć cukrem pudrem lub cukier puder wymieszany z cynamonem.
Donaty z lukrem i posypką cukrową
Mąkę przesiać przez sitko do większej miski, dodaj pokrojone masło
Donaty z lukrem i posypką cukrową
Do masy dodać suche drożdże, cukier i odrobina soli - wymieszać
Donaty z lukrem i posypką cukrową
Na środku masy zrobić wgłębienie i wbić jajko, następnie wlać połowę mleka i mieszać aż składniki się połączą
Donaty z lukrem i posypką cukrową
Stopniowo dodawać pozostałe mleko , aby uzyskać gładkie , miękkie , jednolite nieco lepkie ciasto
Donaty z lukrem i posypką cukrową
Ciasto ponownie włożyć do natłuszczonej miski przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość ( przynajmniej na godzinę)
Donaty z lukrem i posypką cukrową
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze raz zagnieść, wyrabiać je przez kilka minut
Donaty z lukrem i posypką cukrową
Uformować kulkę , a następnie spłaszczyć ją tworząc nie za duży krążek
Donaty z lukrem i posypką cukrową
W środku każdego krążka zrobić palcem dość dużą dziurkę
Donaty z lukrem i posypką cukrową
W rondlu z grubym dnem rozgrzej mocno olej , wkładaj po 3 krążki i smaż je po 3 -4 minuty z każdej strony
Donaty z lukrem i posypką cukrową
Pączki po obróceniu na drugą stronę
Donaty z lukrem i posypką cukrową
Odsączanie u mnie na papierze do pieczenia
Donaty z lukrem i posypką cukrową
Polej lukrem i udekoruj posypką cukrową
Donaty z lukrem i posypką cukrową
Gotowe do podania