Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z migdałami
1. Migdały przekładamy do woreczka, następnie za pomocą wałka rozgniatamy je, wystarczy kilka rady je przewałkować. można ewentualnie drobno pokroić.
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy rozdrobnione migdały i ponownie zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny.
3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykrawamy o dowolnych kształtach ciasteczka. Następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
4. Tak wykonane ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy.
5. Wystudzone ciasteczka są gotowe do podania.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.
Grubość wałkowanego ciasta dowolna, mogą być grubsze jak i cieniutkie.
Można je przechowywać ponad tydzień w szczelnym słoju.
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy rozdrobnione migdały i ponownie zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny.
3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykrawamy o dowolnych kształtach ciasteczka. Następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
4. Tak wykonane ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy.
5. Wystudzone ciasteczka są gotowe do podania.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.
Grubość wałkowanego ciasta dowolna, mogą być grubsze jak i cieniutkie.
Można je przechowywać ponad tydzień w szczelnym słoju.