Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pieczone donaty z malinowym lukrem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Donaty z reguły smażone są w głębokim tłuszczu ja proponuje na tłusty czwartek ich wersję light czyli donaty pieczone z różowym, malinowym lukrem ; )

Pieczone donaty z malinowym lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone donaty z malinowym lukrem

 

  • Donaty:
  • ¼ kostki drożdży
  • ¼ szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki
  • Lukier:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1-1,5 łyżeczki syropu malinowego

Sposób przygotowania:

Pieczone donaty z malinowym lukrem
Masło rozpuszczamy i odstawiamy aby trochę przestygło. Mleko lekko podgrzewamy. Do miski rozkruszamy drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy mlekiem – odstawiamy na 10 minut a by drożdże zaczęły pracować. Do drożdży dodajemy jajko, przesianą mąkę i rozpuszczone masło i za pomocą łyżki łączymy składniki. Kiedy składniki ciasta się poprzenosimy jena podsypaną mąk stolnicę i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto ( około 5 minut ). Wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Z ciasta za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy donaty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 7-10 minut. Upieczone donaty przekładamy na kartkę aby przestygły. Cukier puder mieszamy z syropem malinowym aż do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone donaty polewamy lukrem malinowym i odstawiamy na około 30 minut aby lukier zastygł, smacznego ; ) Uwaga! Im ciasto cieńsze tym krótszy czas pieczenia. Zauważyłam, że 7 minut to optymalny czas dla Donatów, warto po tym czasie wyjąc jednego i spróbować.
Pieczone donaty z malinowym lukrem
Mąkę przesiewamy do miski, masło rozpuszczamy, a drożdże rozkruszamy zalewamy mlekiem
Pieczone donaty z malinowym lukrem
zaczyn mieszamy z mąką, jajkami i masłem
Pieczone donaty z malinowym lukrem
Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość
Pieczone donaty z malinowym lukrem
Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy donaty