Sposób przygotowania:
Pieczone donaty z malinowym lukrem
Masło rozpuszczamy i odstawiamy aby trochę przestygło. Mleko lekko podgrzewamy. Do miski rozkruszamy drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy mlekiem – odstawiamy na 10 minut a by drożdże zaczęły pracować. Do drożdży dodajemy jajko, przesianą mąkę i rozpuszczone masło i za pomocą łyżki łączymy składniki. Kiedy składniki ciasta się poprzenosimy jena podsypaną mąk stolnicę i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto ( około 5 minut ). Wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Z ciasta za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy donaty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 7-10 minut. Upieczone donaty przekładamy na kartkę aby przestygły. Cukier puder mieszamy z syropem malinowym aż do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone donaty polewamy lukrem malinowym i odstawiamy na około 30 minut aby lukier zastygł, smacznego ; ) Uwaga! Im ciasto cieńsze tym krótszy czas pieczenia. Zauważyłam, że 7 minut to optymalny czas dla Donatów, warto po tym czasie wyjąc jednego i spróbować.
zosiani