reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Śmietankowe donaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Dzisiaj proponuję delikatne donaty śmietanowe. Pyszne i puszyste idealne do popołudniowej kawki lub kakao:)

Śmietankowe donaty

Składniki:

Śmietankowe donaty

 

 

 

  • 2 łyżki cukru pudru

 

 

  • 3 żółtka

 

 

  • 2 łyżki wódki lub spirytusu

 

  • Lukier

 

 

  • cukier puder- tyle ile zabierze sok ( około 2-3 łyżek)

 

  • Dodatkowo:

 

  • smalec lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Śmietankowe donaty

zaczyn

Śmietankowe donaty
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku.

Do śmietany dodajemy żółtka i rozrobione drożdże- mieszamy na jednolitą papkę.

ciasto

Śmietankowe donaty
ciasto wałkujemy na 7-8 milimetrów i wykrawamy donaty

Do papki wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto- na początku można użyć robota, ale pod koniec najlepiej wyrabiać ręcznie.

Jeżeli ciasto będzie za rzadkie podsypujemy jeszcze łyżkę maki.

Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.

Po pół godzinie wałkujemy ciasto ( stolnicę minimalnie podsypujemy mąką) na grubość 6-8 milimetrów,

Wykrawamy np szklanką okręgi, a w środku robimy czymś mniejszym np kieliszkiem dziurkę.

Pozostałe ciasto wyrabiamy ponownie, jeżeli trzeba to podsypujemy mąką, ale to musi być ilość minimalna, inaczej pączki będą coraz twardsze.

Z tej porcji wyszło 16 donatów.

smażenie

Śmietankowe donaty
donaty smażymy na małym ogniu i obracaky kilkukrotnie

Gdy mamy już przygotowane wszystkie pączki, zaczynamy topić smalec lub podgrzewać olej.\Ja to zawsze robię na małym ogniu i kontroluję temperaturę - w za ciepłym tłuszczu będą sie palić, a środek będzie jeszcze surowy, a za zimny tłuszcz wchłonie sie w ciasto.

Gdy mamy juz rozpuszczony smalec wrzucamy do niego kawałek ciasta- jeżeli od razu wypłynie do góry, a wokół niego tworzą sie bąbelki to mamy odpowiednia temperaturę do smażenia.

Donaty smażymy porcjami i dwukrotnie obracamy

Tzn po minucie od włożenia ciasta obracamy pączki, tak samo z drugiej strony.

Potem już dosmażamy na złoty kolor.

Ten sposób pozwoli na ładne wyrośnięcie ciasta :)

Usmażone odkładamy na ręcznik kuchenny.

Przygotowujemy lukier:

Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy cukier puder, tyle żeby powstała nam gęsta, ale lejąca sie papka.

Wszystkie donaty polewamy lukrem i odstawiamy do wystudzenia, albo wcinamy od razu ;D