KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Dorada o czosnkowym nadzieniu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniała chrupiąca rybka.

Dorada o czosnkowym nadzieniu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorada o czosnkowym nadzieniu

 

  • duża świeża dorada,
  • mała gałązka pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • dobra oliwa,
  • sól, pieprz do smaku,
  • garść rukoli,
  • cytryna,
  • 1/2 szalotki,
  • pomidory i oliwki,

 

Sposób przygotowania:

Dorada o czosnkowym nadzieniu
Kupując rybę pamiętajmy aby była świeża, wybierajmy zawsze okazy o przejrzystych oczach i różowych skrzelach, to pomoże uniknąć niepowodzenia podczas przygotowania potrawy, ja zawsze kupuję w Makro w czwartek, to wtedy dostarczane są świeże ryby.Zaczynamy od oczyszczenia ryby z łusek, następnie patroszymy, myjemy i osuszamy, od środka nacieramy mieszanką oliwy, czosnku, cytryn, pietruszki oraz soli i pieprzu, odstawiamy do lodówki na godzinę. Patelnie delikatnie skrapiamy oliwą i smażymy rybę z każdej strony po kilka minut. Talerz dekorujemy rukolą, pomidorkami, szalotką oraz oliwkami, na zieleninę układamy gotową doradę, skrapiamy cytryną doprawiamy solą, jedyne co można życzyć to SMACZNEGO.
Dorada o czosnkowym nadzieniu
Przygotowujemy posiekany czosnek oraz pietruszkę.
Dorada o czosnkowym nadzieniu
Czyścimy rybę z łusek, myjemy, osuszamy i nasalamy.
Dorada o czosnkowym nadzieniu
Faszerujemy dodatkami i smażymy na patelni.