Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Dorsz na sposób duński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dorsz na sposób duński najlepiej smakuje z ziemniakami pure

Dorsz na sposób duński

Składniki:

Dorsz na sposób duński

 

  • 1 kg dorsza,
  • sól, pieprz,
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 15 dag żółtego sera.

Sposób przygotowania:

Dorsz na sposób duński
Filety z dorsza oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać białym wytrawnym winem i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Zlać wywar, zaprawić zasmażką z mąki i masła, potrzymać na ogniu, aż sos się zagęści. Zalać filety sosem, posypać tartym serem i zapiec w piekarniku przez 10 minut. Podawać z ziemniakami pure, marynowanymi grzybami i surówką z pomidorów.

Tagi:

sery ser dorsz