Sposób przygotowania:
Dorsz w cieście piwnymPrzygotować ciasto:
Oddzielić białko od żółtka, a następnie białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, za pomocą miksera. Zmieszać ze sobą żółtko, piwo, sól, pieprz oraz mąkę.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
ETAP 2:
Rybę umyć, osuszyć i przyprawić przyprawą do ryb, lekko solą oraz pieprzem.
Filety z dorsza maczać w cieście i wrzucać na patelnię z rozgrzanym olejem.
ETAP 3:
Smażyć obu stron na złocisty kolor.
Usmażonego dorsza można podać z pieczonymi ziemniaczkami -> https://gotujmy.pl/pieczone-ziemniaki,przepisy-ziemniaki-z-piekarnika-przepis,259034.html