mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryba w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, soczysta ryba w chrupiącym cieście:)

Ryba w cieście piwnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba w cieście piwnym

 

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba w cieście piwnym
Jeśli korzystam z ryby mrożonej to ją rozmrażam, pozostawiam na durszlaku dość długo, aż wypłynie woda i dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie oprószam każdy kawałek ryby z obu stron solą i pieprzem. Ciasto piwne: W misce umieszczam przesianą mąkę z proszkiem, jajko, piwo oraz przyprawy. Całość miksuję aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta naleśnikowego. Masa powinna być gęsta, tak aby można było w niej zanurzać kawałki ryby. W razie czego należy dosypać więcej mąki do masy, lub gdy jest za gęsta dolać piwa. W cieście zanurzam kolejno każdy kawałek dorsza i pomagając sobie widelcem i łyżką przenoszę rybę w masie na rozgrzany olej na patelni. Smażę rybę po kilka minut z dwóch stron, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Osączam kawałki dorsza na papierowym ręczniku. Danie podaję z frytkami i ulubionymi sosami.
Ryba w cieście piwnym
W misce zmiksować razem składniki na ciasto
Ryba w cieście piwnym
Każdy kawałek ryby zanurzać w cieście piwnym
Ryba w cieście piwnym
Na rodgrzany tłuszczu kłaść kawałki ryby w cieście
Ryba w cieście piwnym
Osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z frytkami i sosami